Γλέντια


Σε μια αυλή στο Πινάρ Ντελ Ρίο

                                                                                                         Photo-Δράστης : "περι πλανητης"

3 σχόλια:

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Και μην ξεχνάτε....
Οι Κουβανοί πρώτα μαθαίνουν να χορεύουν και μετά να περπατάνε!!!!

Scorpion49 είπε...

Γι’ αυτό και στέκονται όρθιοι, παρά τις όποιες δυσκολίες, εμπάργκο, κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο χορός και η πίστη σ’ έναν τρόπο ζωής είναι εκείνα που τους κράτησαν μακριά από τις σειρήνες της καπιταλιστικής εικονικής ευημερίας! Δεν ξέρω για πόσο ακόμα, μα εύχομαι οι διάδοχοι του Φιντέλ να βρουν τον τρόπο να κρατήσουν αυτόν τον περήφανο και χαρούμενο λαό ενωμένο!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Οι αγωνιστές αντάρτες του Τσε, του Φιντέλ, του Καμίλο, μαζί φυσικά με όλο τον εξεγερμένο Κουβανικό λαό που είχε υποφέρει τα μύρια από τον αμερικανό νταβατζή και τον υπηρέτη του Μπατίστα, απέδειξαν στην πράξη ότι όταν ένας λαός αποφασίζει να αποτινάξει την αιχμαλωσία και την καταπίεση, είναι ανίκητος.

Η "μικρή" Κούβα άντεξε κάτω από τη μύτη του θηρίου και στάθηκε όρθια μέσα από τόσες πιέσεις και εκβιασμούς, γιατί πρώτα από όλους ο ίδιος ο λαός της ήθελε να ζήσει ανεξάρτητος και ελεύθερος και όχι σαν περιφρονημένος σκλάβος του αμερικανού αποικιοκράτη. Εκείνη η έφοδος στον ουρανό το 1959 πρόσφερε στο λαό της Κούβας σημαντικές κατακτήσεις στο μορφωτικό του επίπεδο, στην υγεία, στον πολιτισμό, μα πάνω από όλα στην περηφάνεια του και στην αξιοπρέπεια του. Και αυτό το αντιλαμβάνεσαι αμέσως μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νησί.

Πριν το 1959 η Κούβα ήταν ένα θλιβερό προτεκτοράτο με ένα λαό πλήρως εξαθλιωμένο σε όλα μα όλα τα επίπεδα που στερούταν ακόμη και τις στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές και ζούσε στην πιο ελεεινή φτώχεια. Στην πορεία ο λαός της κατέκτησε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ποιοτικής ζωής και πολιτισμού σε όλη τη λατινική αμερική.

Το εκβιαστικό εμπάργκο των Αμερικανών και της δύσης δημιούργησε σίγουρα προβλήματα στον ανεφοδιασμό της χώρας. Και οι Ρώσοι όμως πούλησαν την Κούβα. Αλλά ο Κουβανικός λαός δεν εξαργύρωσε την ανεξαρτησία του και όσα είχε κερδίσει με τους αγώνες του. Βασίστηκαν στις δυνάμεις τους και κράτησαν. Δεν κατέρρευσαν.

Ανεξάρτητα από τις πιθανές διαφωνίες σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα ή ακόμη και τις εύλογες επιφυλάξεις για την εξελικτική πορεία του Κουβανέζικου μοντέλου, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τις μεγάλες λαικές κατακτήσεις της εξέγερσης του λαού της Κούβας, ούτε να υποβαθμίστεί το κομβικό γεγονός της κατάκτησης της ανεξαρτησίας.

Μια χώρα και ειδικά ένας περήφανος λαός που παρά τα προβλήματα επιμένει να κρατάει παλικαρίσια, ξέροντας τι έχει καταφέρει. Και ξέρει και να γλεντάει, στα εύκολα και στα δύσκολα, γιατί όταν έχεις αξιοπρέπεια δεν μπορεί να είσαι δυστυχής.

Ευχόμαστε αυτός ο ξεχωριστός λαός να διαφυλάξει και να επεκτείνει τις κατακτήσεις του δίνοντας νέα πνοή και ώθηση στην επανάσταση και στα οράματα του Τσε και των άλλων μαχητών.